De ce este importantă igienizarea dentară periodică?

Este important să ne amintim că menținerea sănătății danturii presupune nu numai o preocupare constantă pentru îngrijirea zilnică, dar și conștiinciozitate în ceea ce privește efectuarea la timp a igienizărilor profesionale periodice. Efectuarea detartrajului profesional de două ori pe an sau la indicațiile medicului stomatolog mențin o igienă orală adecvată și previn apariția problemelor ori complicațiilor ulterioare. 

Igienizarea profesională, efectuată o data la 6 luni sau chiar la 3 luni pentru purtătorii de lucrări pe implanturi sau aparate ortodontice, se realizează în cabinetul stomatologic de către personalul specializat și constă în efectuarea detartrajului, periajului profesional și air-flow-ului. Prin aceste manopere se îndepartează placa bacteriană, resturile alimentare și tartrul, componente care determină și favorizează inflamație gingivală și carii. Oricât de riguroasă ar fi igienizarea acasă, cu ajutorul instrumentelor uzuale placa bacteriană nu poate fi îndepărtată complet. O dată cu vizita periodică pentru profilaxie, se pot observa problemele dentare sau gingivale apărute în ultimele luni şi se poate interveni din timp, cât acestea încă nu sunt complicate. Tratamentul va fi mai simplu, mai scurt şi mai puţin costisitor.

Este important de menţionat faptul că sedința de detartraj nu afectează structura smalţului. Din contră, placa bacteriană aderentă şi tartrul deja format atacă smalţul şi favorizează apariţia cariilor dentare şi a afecţiunilor gingivale.

Air-flow-ul este realizat cu ajutorul unui aparat special conceput să curețe în profunzime locurile cele mai greu accesibile din cavitatea bucală unde se pot acumula resturile alimentare ce nu pot igienizate prin simplul periaj realizat acasă. Utilizând particule de bicarbonat și apă, procedura este foarte eficientă și indicată, în special, persoanelor care își doresc să îmbunătățească aspectul estetic, precum și consumatorilor de cafea sau de anumite alimente ce pot produce modificari coloristice ale smalțului, inclusiv fumătorilor.

Share:

Lasă un răspuns

Powered by themekiller.com