De ce trebuie tratați dinții de lapte?

Dinții copiilor încep să erupă după primele 6 luni de viață. La vârsta de 6 sau 7 ani, dinții de lapte sunt înlocuiți treptat cu cei permanenți. În toată această perioadă de timp pot apărea diferite patologii dentare, de tipul cariei dentare și complicațiilor acesteia, fracturi sau luxații cauzate de traumatisme, etc.

Dinții de lapte (temporari), deși se schimbă, trebuie tratați pentru a preveni complicațiile ulterioare. Este total greșită concepția că dinții de lapte nu se tratează pentru că vor fi înlocuiți. Cariile netratate ale dinților temporari pot afecta dezvoltarea dinților permanenți ai caror muguri sunt situați sub dinții temporari. 

Prin prezenţa dinților temporari pe arcadă şi prin asigurarea integrităţii lor morfologice, aceștia reprezintă o premisă pentru asigurarea spaţiului necesar înlocuirii lor cu dinţii permanenţi. Totodată, integritatea arcadelor dentare temporare, în special integritatea molarilor temporari, permite erupţia în poziţii nemodificate ale molarilor permanenţi (în special a molarilor de 6 ani), dinţi care erup distal de molarii temporari şi coexistă cu aceştia până la exfolierea lor. În acest fel, erputia dintilor permanenti se desfasoara normal si este asigurat spatiul si pentru aparitia pe arcada a premolarilor ci caninilor, in felul acesta împiedicandu-se apariţia unor anomalii ortodontice. 

De asemenea, extracțiile premature ale dinților temporari pot afecta vorbirea corectă a copiilor și capacitatea acestora de hrănire.

Pentru menţinerea integrităţii dinţilor temporari sunt necesare controale periodice, prima vizită la cabinetul stomatologic fiind recomandată odată cu apariţia primului dinte. Cu această ocazie se pot depista unele anomalii ale aparatului dento-maxilar şi, totodată, se dau sfaturi privind modul de realizare al igienei orale.

Share:

Lasă un răspuns

Powered by themekiller.com