Traumatismele dinților copiilor. Ce trebuie făcut în cazul unui accident?

Traumatismele sunt accidente frecvent întâlnite în rândul copiilor. Copiii sunt predispuși căzăturilor, accidentelor la locul de joacă (fotbal, baschet, mersul cu rolele, cu bicicleta) sau în casă, care pot afecta coroana dentară sau/și rădăcina. Există și situaţii în care dintele poate deveni mobil, poate fi împins parţial sau complet în gingie sau poate fi chiar avulsionat (ieșit complet din alveolă).

Părinții trebuie să înțeleagă faptul că orice afecțiune trebuie prezentată medicului stomatolog, indiferent de cât de nesemnificativă ar părea. Lipsa tratamentului are urmări grave asupra danturii permanente a copilului.

Traumatismele dentare au nevoie de tratament de urgenţă şi nu trebuie temporizate, deoarece pot apărea atât complicaţii locale, cât şi generale. Pe lângă afectarea funcţionalităţii, a fizionomiei, a mugurilor dinţilor permanenţi (în cazul traumatismelor provocate la nivelul dinţilor temporari), acestea produc si efecte de ordin estetic şi emoţional pentru copil.

Semnele care impun vizita de urgență la medicul stomatolog pot fi reprezentate de durere sau sensibilitate la cald/rece, sângerare abundentă sau mobilitatea dintelui traumatizat.

In cazul dintilor avulsionati, este foarte importanta atitudinea pe care parintii o au fata de aceasta urgenta:

– Dintele va fi apucat de coroana (nu de radacina)

– Dintele se spala usor cu apa, fara a se folosi sapun/periat/uscat

– Daca este posibil, dintele se pozitioneaza la loc in alveola sau se transporta in lapte, saliva, ser fiziologic

– Prezentarea la un cabinet stomatologic, ideal treabuie sa se realizeze in maxim jumatate de ora, pentru a primi ingrijiri de urgenta

După efectuarea tratamentului specific, părinții sunt sfătuiți să asigure o igienă corectă a zonei, o alimentație moale pentru copilul lor și să anunțe medicul stomatolog dacă apar modificări de culoare sau manifestari dureroase la nivelul dintelui ce a suferit traumatismul.

Share:

Lasă un răspuns

Powered by themekiller.com