PRP vs PRF

Bioregenerarea cu extracte autologe de plasmă și trombocite, cunoscută drept PRP (plasma rich platelets), este o tehnică ce utilizează mecanismele biochimice de regenerare proprii organismului. 

Astfel, se folosește un extract de plasmă și trombocite obținut din sângele pacientului, prin centrifugare, care conține o cantitate mare de factori de creștere. 

Efectul final este accelerarea vindecării osului, promovarea proliferării fibroblastelor și creșterea vascularizației tisulare. În anumite cazuri s-au raportat reducerea durerilor postoperatorii atât ca durată cât și ca intensitate. Efectele de accelerare a vindecării sunt vizibile atât pentru țesuturile tari (os) cât și pentru țesuturile moi (gingie).

În practică s-a constatat că aplicarea plasmei PRP în timpul intervenţiilor chirurgicale dentare dublează, în medie, viteza de vindecare a țesuturilor și permite scurtarea timpilor de așteptare.

PRF (plasma rich fibrin) este considerat a fi generaţia următoare a PRP-ului. Pentru a putea înţelege ce este PRF-ul, trebuie să înțelegem cum acţioneză fibrina. De moleculele de fibrină se leagă plachetele sangvine prezente în sânge, pentru a forma cheagul necesar vindecării plăgilor. În urma acestei legături, plachetele eliberează numeroşi factori de creştere care iniţiază procesul de vindecare prin crearea de noi fibre de colagen, vase capilare şi celule.

De ce PRF-ul este superior PRP-ului?

Studiile de specialitate spun că, PRF determină eliberarea factorilor de creştere pe o perioadă mai mare de timp (ca urmare a eliberării treptate din structura de fibrină), de până la 10 ani, într-un ritm constant, spre deosebire de PRP a cărui remanenţă este mult mai mică, de până la 60 de minute ( se atinge nivelul maxim, apoi cantitatea începe să scadă).

De asemenea, concentrația de celule sangvine implicate în procesul de vindecare (trombocite, leucocite, celule stem si citokinele pe care acestea le eliberează) se regăsesc într-o concentrație de 10 ori mai mare în PRF comparativ cu PRP.

În altă ordine de idei, pentru realizarea PRP-ului este nevoie recoltarea unei cantități mai mare de sânge, procesul de centrifugare este mai lung, iar produsul rezultat este numai sub formă lichidă, pentru a permite timp practicianului pentru manipulare. 

Prin centrifugarea PRP-ului, celulele albe ale sângelui și celulele stem sunt se separă în porțiunea inferioară a eprubetei, nefiind implicate în acest fel în procesul de reconstrucție și regenerare tisulară. 

Pentru realizarea PRP-ului, eprubetele în care se colectează sângele conțin anticoagulanți, care inhibă capacitatea regeneratoare a produsului. Deoarece PRF nu conține deloc anticoagulanți, fibrinogenul natural se transformă într-o rețea de fibrină, care joacă rolul de matrice pentru activarea plachetelor sangvine și eliberarea lentă a factorilor de creștere, responsabili cu inițierea și desfășurarea procesului de vindecare.

În medicina dentară, PRF-ul, prin subdiviziunile lui, A-PRF și I-PRF, se utilizează în chirurgia muco-gingivală și chirurgia dento-alveolară (implantologie), dar studiile arată beneficiile acestui preparat și în alte ramuri ale medicinii generale (reumatologie, dermatologie, ortopedie, etc.).

Share:

Lasă un răspuns

Powered by themekiller.com