INDICATII PACIENTI PURTATORI DE LUCRARI PROTETICE PE IMPLANTURI

Indicatii Pacienti Purtatori De Lucrari Protetice Pe Implanturi

Succesul pe termen lung al tratamentului cu implanturi depinde crucial de modul in care acestea sunt intretinute si igienizate, atat la domiciliu, cat si in cabinetul stomatologic.Dupa aplicarea restaurarii protetice pe implanturi, este nevoie de o perioada de timp pentru ca tesuturile bucale sa se obisnuiasca cu noua situatie. Din acest motiv, este posibil sa apara anumite reactii minore, cum ar fi:

  1. usoare dureri la nivelul gingiei – consecinta plasarii marginilor lucrărilor fixe usor subgingival, pentru a masca linia de delimitare dintre coroana si implant. La nevoie, se pot utiliza analgezice usoare. Se recomanda prezentarea la cabinet daca durerile nu cedeaza in cateva zile. In cazul protezelor, simtomatologia dureroasa, iritatiile, leziunile muscoasei sunt destul de frecvente si pot creste in intensitate in timpul masticatiei. Este nevoie de o scurta adaptare a protezelor in cabinetul stomatologic, dupa ce in prealabil ati purtat proteza aprox. 12 ore neintrerupt.
  2. senzatie de discomfort la masticatie, manifestata prin dureri in momentul “muscarii” unui aliment sau senzatia ca lucrarea este “prea inalta”. Este imperios necesar sa va prezentati la cabinet cat mai repede pentru o reajustare a ocluziei.
  3. flux salivar crescut si vorbire ingreunata.

O data ce cavitatea bucala se adapteaza cu noile lucrari protetice, aceste probleme vor disparea.Orice discomfort trebuie semnalat medicului dentist, cat mai reprede posibil!

Opriti sau macar reduceti fumatul! Pacientii care nu intrerup fumatul inainte si pe perioada vindecarii implanturilor se pot astepta la o rata crescuta de complicatii, in special de natura infectioasa (ca urmare a reducerii fluxului salivar provocata de nicotina).Puteti manca orice aliment, insa restaurarile pe implanturi nu trebuie folosite intr-un mod exagerat. Evitati actiunile nesabuite (deschiderea ambalajelor, rosul diverselor obiecte dure, rosul unghiilor), alimentele foarte dure (coji tari de paine, alune, fistic), alimentele foarte fierbinti (implanturile dentare sunt dispozitive metalice, putand conduce caldura mult mai rapid catre tesuturile dure) sau variatiile de temperatura fierbinte-rece (pot aparea fisuri care se vor trasforma in fracturi ale ceramicii din care este confectionata lucrarea protetica).

Anumite afectiuni pot suprasolicita implanturile dentare (ex. bruxismul nocturn sau diurn, clenching). Este recomandat ca la primele semen ale acestor afectiuni (scrasnirea/frecarea involuntara a dintilor, aparitia abraziunii dintilor sau a lucrarilor dentare, dureri ale musculaturii orale si ale articulatiei temporo-mandibulare), sa va prezentati la medic.

Dupa aplicarea implanturilor dentare, igiena orala trebuie sa devina foarte riguroasa!

Ata dentara se utilizeaza inaintea periajului, pentru a curata spatiile dintre dinti si dintre dintii naturali si cei pe implanturi. Atentie! Zona gingiei din jurul implanturilor dentare este usor de deteriorat, fara a aparea dureri in cazul utilizarii intempestive a atei dentare. Utilizarea agresiva a atei dentare la nivelul implanturilor va deschide “pungi” in gingie, in care se vor acumula bacterii, ce vor genera inflamatia mucoasei (mucozita perimimplantara) si a osului (periimplantita).

Utilizati ata dentara numai daca puteti curate in jurul implantului, fara sa patrundeti mai mult de 1-2mm sub gingie. In sens contrar, mai bine inlocuiti utilizarea atei dentare cu alte metode de igienizare (ex. dusul bucal).

Periajul dentar se realizeaza de cel putin 2 ori/zi – dimineata si seara. Se recomanda utilizarea unor perii dentare medii sau moi, cu care se vor peria atent dintii naturali si cei pe implanturi, prin miscari verticale dinspre gingie spre dinte, pentru a evita lezarea gingiei ce le inconjoara.

Atentie la periutele de dinti care vibreaza! Se pot crea vibratii care slabesc surubul intern ce fixeaza bontul protetic, stabilitatea coroanelor putand sa se piarda. Prezentati-va la cabinet inca de la primele semne de instabilitate a coroanei, pentru a evita mobilizarea si pierderea implantului!

Se poate folosi orice pasta de dinti, dar e bine sa fie evitate pastele foarte abrazive (care ar putea zgaria componentele protetice ale implanturilor).

In cazul in care aveti proteza, periati partea interioara si exterioara a acesteia de 2 ori/zi cu sapun lichid si o periuta moale, de unghii, deasupra chiuvetei pline cu apa. Scufundarea cel putin o data/saptamana a protezei in apa in care se dezolva o tableta speciala de curatare (Corega, Protefix) elimina mirosul neplacut, indepartreaza bacteriile si curata proteza. O atentie deosebita trebuie acordata de asemenea gingiei si mucoasei situate sub proteza.

Utilizarea apei de gura, timp de 1 minut, de 2 ori/zi (dimineata si seara), se face in completarea periajului dentar si a curatarii cu ata dentara.O metoda foarte buna de a curata in jurul implanturilor dentare este spalarea la nivelul gingiei cu irigatorul (dusul) oral. Acesta genereaza un jet de apa cu presiune care curata spatiile subgingivale proximale dintre dinti, implanturi dentare sau zona de sub puntile dentare. Presiunea jetului trebuie bine dozata, astfel incat sa nu traumatizeze gingia ce inconjoara implantul dentar. Este obligatorie folosirea acestei metode de igienizare in cazul purtatorilor de lucrari pe implanturi!

Super floss reprezinta o alternativa la dusul bucal. Are un capat subtire si rigid ce serveste la inserarea portiunii adiacente, mai groasa si mai moale asemanatoare unui burete, sub corpul de punte (partea lucrarii in contact intim cu gingia) sau mezostructura lucrarilor mobilizabile (ex. bara). Portiunea dintre gingie si restaurare se curata prin miscari de du-te-vino.

Miniperiutele dentare subtiri pot fi folosite in locul superfloss-ului numai la indicatia medicului, cu grija, cand spatiul dintre implanturi/implanturi si dintii naturali/dinti este larg.

Este foarte important sa va prezentati la control in primul an la 3 luni, ulterior la 6 luni, pentru a preveni infectiile din jurul implanturilor. Daca in primii doi ani nu apar complicatii, controalele clinice se vor efectua o data/an. In cadrul acestor vizite:

  1. se realizeaza radiografii panoramice sau retroalveolare
  2. se indeparteaza lucrarea protetica pentru a se verifica: starea gingiei, inaltimea si densitatea crestei alveolare, mobilitatea implanturilor, gradul igieniei orale, relatia functionala implant-bont-suprastructura protetica, stabilitatea lucrarilor protetice
  3. se igienizeaza profesional, cu insterumente, materiale si tehnici speciale, implanturile si componentele protetice
  4. se rebazeaza protezele si se inlocuiesc componentele de teflon ce asigura prindrea acestora de implanturi. Acestea se indica o data/an, cand protezele mobilizabile au devenit prea “largi” sau a aparut uzura materialului.

In cazul in care alegeti sa efectuati igienizarea profesionala in alt cabinet stomatologic, informati medicul sau igienistul respectiv ca aveti implanturi dentare

In cazul implanturilor dentare, complicatii pe termen lung pot fi reprezentate de:

  1. pierderea implantului, ca urmare a resorbtiei osoase sau ale unor suprasolicitari mecanice. Mucozita si peri-implantita reprezinta afectiuni inflamatorii distructive ale tesutului gingival si osos din jurul unui implant dentar, care pot duce la pierderea implantului. Abordarea terapeutica variaza de la debridari locale in jurul implantului asociate cu tratamentefmedicamentoase, tratamente cu laserul, proceduri de aditie osoasa si grefe gingivale.
  2. complicatii aparute la nivelul suportului osos al implanturilor, consecinta starii generale personale de sanatate. Chiar si in conditiile celor mai bune ingrijiri, datorita diferentelor individuale ale pacientilor, un medic nu poate prezice cu certitudine succesul si nu poate garanta succesul tratamentului propus
  3. fractura implantului, a bontului artificial, a surubului. Abordarea terapeutica varaiza de la inlocuirea implantului, la inlocuirrea bonturilor artificiale si a lucrarii protetice.
  4. descimentarea lucrarii sau pierderea frictiunii surubului – atitudinea terapeutica consta in recimentarea provizorie a lucrarii, strangerea sau inlocuirea suruburilor Lucrările protetice detașabile pot duce la deteriorarea suportului osos și gingival, precum și alte deficiențe ale componentelor protetice (elemente de infra-, mezo- și suprastructură), de aceea este necesara prezentarea imediata la medic in cazul oricaror semne de instabilitate!
  5. fractura, uzura, modificarea estetica ale lucrarilor protetice. In unele situatii, lucrarile pe implanturi se pot reface sau repara fara a indeparta implanturile osoase.

Nu uitati! Implanturile dentare reprezinta tratamente scumpe, ce au nevoie de o ingrijire avansata!Corectarea eventualelor problemelor poate fi o solutie mai simpla si mai putin costisitoare de tratament, daca acestea sunt depistat precoce!

Lasă un răspuns

Powered by themekiller.com