Implanturile dentare

Implanturile dentare reprezintă la ora actuală soluția optimă pentru înlocuirea unui dinte absent din diverse cauze.
Deși la prima vedere, inserarea unui implant dentar pare o intervenție înfricoșatoare, în realitate procedura este una rapidă, nedureroasă și deloc terifiantă.
Aplicarea unui implant dentar se poate realiza în aceeași ședință cu extracția dintelui compromis sau tardiv, după aproximativ 8 săptamâni de la extractie. Implanturile dentare se inseră sub anestezie locală, ceea ce înseamnă că nu veți simți nici cel mai mic disconfort în timpul intervenției chirurgicale. Medicul chirurg va practica apoi o incizie a gingiei la locul de inserare al implantului dentar. Cu freze speciale se realizează o neo-alveolă în os, unde prin inșurubare ușoară, se inseră implantul dentar. Imediat după inserarea implantului, poate fi aplicată o lucrare provizorie, care vă va asigura funcția masticatorie și estetică pentru 3-9 luni.

Există însă o multitudine de cazuri clinice, unde din cauza resorbției osoase consecutive pierderii dinților, pentru inserarea implanturilor dentare este necesară realizarea unor intervenții chirurgicale suplimentare de reconstrucție osoasă, în plan vertical sau orizontal.
Adițiile de os presupun refacerea lațimii și înălțimii crestelor alveolare, prin adaugarea unei cantități de os de diverse origini (uman, animal, artificial). Pentru succesul formării și integrării noului os, acesta trebuie protejat cu membrane speciale, care pot fi resorbabile (ex. colagen, acid polilactic, pericard, PRF) sau neresorbabile (ex. titan).
Grefarea de os este o intervenție sigură, însă prelungește timpul de tratament, fiind necesară fixarea osului adiționat de osul propriu. Pentru grăbirea vindecării și stimularea procesului de regenerare osoasă, medicii clinicii Didenta Implantology Art utilizează în aceste tipuri de intervenții chirurgicale PRF (platelet rich fibrin). Fibrina bogată în trombocite este un produs ce se obține prin centrifugarea unei cantități limitate din sângele pacientului, putând avea formă lichidă (i-PRF), cu rol în lipirea granulelor de os, sau forma unor membrane (a-PRF), cu rol în protecția osului și augmentarea grosimii gingiei.

Sinus lifting-ul reprezintă o intervenție chirurgicală, indicată când patul osos este insuficient în sens vertical, pentru inserarea de implanturi dentare în zona premolari-molari maxilari.
Constă în elevarea membranei sinusului maxilar (cavitate pneumatică situată în obraz) și adiționarea de material osos cu factori de regenerare (PRF – platelet rich fibrin), intervenția chirurgicală fiind nedureroasă, deoarece se realizează sub anestezie locală sau intravenoasă.
În realizarea procedurii de sinus lift, medicul chirurg poate aborda tehnici chirurgicale variate (sinus lifting intern/sinus lifting extern), în funcție de situația clinică a pacientului, de cele mai multe ori, inserarea implanturilor realizându-se concomitant cu augmentarea osoasă de la nivel sinusal.
Tehnica split ridge (expansiunea crestei mandibulare) reprezintă o tehnică chirurgicală de expansiune a osului crestei mandibulare, cu resorbție osoasă orizontală. Tehnica este minim-invazivă, predictibilă și cu o rată crescută de succes. Sub anestezie locală, se realizeaza o incizie la nivelul crestei edentate. Cu instrumentar special, se produce expansiunea osului, creandu-se spatiu suficient inserarii implantului dentar și a materialului osos augmentat.

Repoziționarea nervului alveolar inferior este o tehnică chirurgicală laborioasă, care se realizează sub anestezie intravenoasă. Se realizează o incizie de-a lungul crestei, deasupra găurii mentoniere. Pentru realizarea neo-alveolelor, pachetul vasculo-nervos alveolar inferor este detectat, tracționat ușor vestibular sau lingual, iar după inserarea implanturilor este repoziționat. Osteodistracția crestelor alveolare reprezintă o tehnică chirurgicală ce duce la formarea de țesut osos nou, prin alungirea progresivă, cu ajutorul unor dispositive de titan, a unor segmente osoase divizate. Tehnica este folosită în principal pentru creșterea înălțimii osoase în plan vertical.

Powered by themekiller.com