În mod ideal, se recomandă ca problemele stomatologice să fie rezolvate înainte de sarcină, deoarece se poate ajunge în situaţia efectuării unor tratamente de urgenţă, total inadecvate pentru o femeie însărcinată. În timpul sarcinii, orice medicament, investigație sau procedură medicală trebuie aprobată și discutată cu medicul obstetrician.
În prezent, consultul la stomatolog în timpul sarcinii e nunumai sigur, ci şi recomandat. Creşterea nivelului de hormoni în timpul sarcinii determină posibile probleme:
- Afectiunile gingivale (gingivita) – reprezinta patologia buco-dentara specifica femeilor gravide. Papilele interdentare sunt rosii, marite de volum, congestive; aceste fenemone apar in luna a III-a de sarcina, atingand un maxim in luna a V-a, pentru ca dupa nastere sa revina la normal doar in cateva zile.
- Boala parodontala – afectarea tesutului de sustinere a dintelui, cu aparitia pungilor parodontale false, mobilitate dentara etc.
- Caria dentara – s-a constatat o evolutie rapida a proceselor carioase, cu aparitia complicatiilor pulpare. In sarcina frecventa cariilor creste cu 20%, iar riscul de aparitie este mai mare in prima jumatate a sarcinii.
- Hiperestezia dentinara – o afectiune caracterizata prin dureri intense activate de anumiti stimuli (cald, rece, dulce, acru);
Pe parcursul sarcinii este recomandata o dieta echilibrata, igina corecta si o colaborare stransa cu medicul stomatology. Din fericire, au trecut vremurile în care se spunea că o femeie pierde un dinte pentru fiecare sarcină.
Tratamente dentare în sarcină se pot face și multe dintre ele nu fac parte din categoria procedurilor cu risc. Amânarea lor, în schimb, poate cauza complicații, inclusiv la nivelul fatului.
Dacă apar probleme dentare pe perioada sarcinii, se recomandă tratarea lor cât mai precoce. Se pot efectua anestezii loco-regionale în perioada sarcinii, dar în primul trimestru, când are loc organogeneza, din cauza efectului lor teratogen, se indică evitarea pe cât posibil a intervențiilor sub anestezie. Unele studii clinice spune că substanțele anestezice (xilină, articaină,mepivacaină) pot ajunge în laptele matern, astfel că, se recomandă întreruperea alimentației la sân pentru 24h.
În ceea ce privește efectuarea radiografiilor dentare, potrivit Colegiului American de Radiologie, niciun aparat de diagnosticare cu raze X nu are o doza de radiații suficient de mare pentru a provoca efecte adverse la un embrion în curs de dezvoltare sau făt., cu precizarea că toate radiografiile dentare, mai ales cele realizate în timpul sarcinii, sunt considerate sigure doar dacă sunt făcute cu protecție specifică (guler tiroidian, șorț pentru abdomen).
Studiile cu privire la medicamentele și substanțele folosite în cabinetul dentar arată că doar unele dintre ele pot fi folosite și la femeile însărcinate și de cele care alăptează, iar alegerea acestora se face în urma unui consult interdisciplinar, medic stomatolog și obstetrician.