Frica este un fenomen natural, inevitabil, ce apare ca reactie fata de procedurile stomatologice. Este mai frecventa la copiii mici si scade spre adolescenta. Tocmai de aceea, copiii mici ar fi bine a vina prima data intr-un cabinet stomatologic ca si insotitori ai parintilor, pentru a se obisnui cu mediul, zgomote, mirosuri.
Prima vizită propriu-zisa în cabinetul stomatologic trebuie să fie cât mai timpurie, într-un mediu confortabil și placut, astfel încât medicul să aibă ocazia de a se împrietenii cu copilul si de a realiza proceduri lipsite de durere, pentru ca mai apoi, cuvântul „stomatolog” să nu devină un coșmar pentru acesta. Parintii au un rol important in acceptarea tratamentului stomatologic: acestia trebuie sa ii pregateasca de acasa pe copii, sa le explice ca nu li se intampla nimic rau si sa ii incurajeze pe tot parcursul sedintei de tratament.
Dinții copiilor încep să erupă după primele 6 luni de viață. Între 6 și 7 ani, dinții de lapte sunt înlocuiți treptat cu dinții permanenți. Trebuie anticipate problemele care pot duce la îmbolnăvirea dinților copiilor, pentru a putea face posibilă intervenția la momentul oportun. Fără asistență stomatologică adecvată și precoce, copiii se pot confrunta cu diverse probleme carioase ce pot provoca disconfort, dureri insuportabile sau complicații.
Ca urmare a dezvoltării tehnologiei în domeniu, tratamentele asistate de inhalosedare pot reprezenta o opțiune pentru a asigura un plus de confort pe scaunul stomatologic și pentru care tratamentul să rămână o experiență placută.