Cele mai frecvente cauze care pot perturba buna funcționalitate a articulației sunt reprezentate de mușcătura deficitară, stresul sau uzura acesteia prin strângerea/scrâșnirea excesivă a dinților, consumarea excesivă a gumei de mestecat sau mestecarea preferențială a alimentelor pe o singură parte.
Problemele din articulația maxilarelor cauzează și ele la rândul lor tensiune la nivelul mușchilor faciali, ce rezultă în dureri. Un studiu recent arată că aproape 90 % dintre durerile de cap recurente se datorează problemelor ATM și că 25% din populație prezintă cel puțin o formă de afecțiune la nivel articular.
În cazurile incipiente, tratamentul durerii articulare poate implica doar modificări ale stilului de viață și regimului alimentar. Aceste modificări sunt menite să reducă gradul de uzură și traumă a articulațiilor și să permită vindecarea naturală a acesteia. Însă, în cazurile mai avansate este necesar un abord interdisciplinar (medic neurolog, ortodont, protetician, fizioterapeut).
Studiile de specialitate descriu un tratament revoluționar,tehnica PRF, dezvoltat încă din anii 2000, în Franţa. Aceasta a fost îmbunătăţită în ultimii 20 de ani şi utilizată din ce în ce mai frecvent în multe ramuri ale medicinei.
În ceea ce privește articulația temporo-mandibulară, tratamentul se bazează pe infiltrarea intra-articulară de plasmă îmbogățită cu trombocite, obținută din sângele pacientului, prin centrifugare, rezultând un preparat concentrat în factori benefici vindecării și regenerării, care se injectează în capsula articulară. Nu are adaosuri de compuşi chimici, ceea ce micşorează semnificativ riscurile de respingere sau alergie. Acesta conţine informaţiile necesare pentru a forma un ţesut nou şi eliberează factori de creştere specifici. Fiecare dintre aceşti factori joacă un rol important în noua vascularizare (formarea vaselor de sange) şi în vindecarea ţesuturilor. Odată aplicată direct pe zona de tratament, suspensia bogată în trombocite face ca procesul de regenerare a ţesutului să se accelereze considerabil.