Piezochirurgia reprezintă o variantă chirurgicală modernă, revoluționară, care utilizează ultrasunete (la o frecvență de 22.000–35.000 Hz), pentru intervenții cât mai atraumatice. Ansele activate ultrasonic ale aparatului piezoelectric oferă o precizie înaltă și posedă o caracteristică foarte importantă: acțiunea selectivă. Ele taie osul cu o finețe micrometrică, dar devin inactive în țesutul moale. Astfel, se elimină riscul lezării nervilor şi a vaselor, cât și traumatizarea mucoaselor, ceea ce se reflectă într-un edem post- operator mult mai redus.
Precizia net superioară a intervenţiilor chirurgicale efectuate cu aparatul piezoelectric derivă din deflecţia (alunecarea) minimă a părţii active a aparatului, pe suprafeţele osoase, fenomen des întâlnit în cazul folosirii frezelor rotative clasice.
Nu în ultimul rând, confortul pacientului în timpul intervenţiei chirurgicale cu piezotomul, este mult crescut deoarece vibraţiile şi zgomotele caracteriste frezelor rotative sunt absente.
Microvibraţiile ultrasonice pot fi folosite la orice intervenție chirurgicală de implantologie, parodontologie, chirurgie oro-facială, facilitând recoltarea grefelor osoase autologe.
Studiile au demonstrat că folosirea aparatului de piezochirurgie reduce timpul operator şi grăbeşte vindecarea plăgii, observându-se o regenerare mult mai rapidă a osului supus intervenţiei. În acelaşi timp, reduce sângerarea intra şi postoperatorie, asigurând astfel chirurgului o vizibilitate net superioară la nivelul plăgii, comparativ cu intervenţiile clasice.